Kuyu Temelci

Kuyu Temelci Kimdir? Neden Gereklidir?

Kuyu Temelci, yapı yüklerinin güvenli şekilde zemine aktarımını yapan yapı elemanıdır. Temeller, kolon, perde, taşıyıcı duvar gibi düşey taşıyıcılardan oluşur. Betonarme temeller, çelik, ahşap gibi yapıların temellerinde de kullanılabilir.

Son zamanlarda özellikle kentsel dönüşüm projelerinin vazgeçilmezi olan kuyu temelci, iksa yöntemlerinden biridir. Genel olarak bitişik yapılarda yerden kazanmak için uygulanan bir yöntemdir. İnşaat sektörünün vazgeçilmezleri arasında olan kuyu temel, işçiliği en fazla olan ve tehlikesi en bol yöntemlerdendir. Artılarından bir tanesi diğer iksa yöntemlerine göre daha ekonomik olmasıdır.

Kuyu temel, insan gücü ile kazı yapılarak tek taraflı betonarme perde gibi kullanılan derin kazılarda desteleme amaçlı kullanılır. Yeraltı suyunun fazla olmadığı sert zeminler en uygun uygulama yeridir. Zemine göre 20 ila 30 m. derinliğe kadar uygulanabilir.

Kuyu Temel Uygulaması Nasıl Yapılır?

  • Kuyu temel uygulaması, komşu parsellerde, yollarda toprak kaymasını önlemek için yapılır ve böyle m2 yer kaybı önlenmiş olur.
  • Statik Mühendisi tarafından Zemin Etüd Analizi yapılır ve kolon aplikasyonları incelenir.
  • Kuyu anonaları, ebatları ve sıraları numaralandırıldıktan sonra cephe uzunluğunda 7 adet kuyu oluşturulur.

Yapılacak temel kuyu ölçüleri 3mx2m, 3mx1.5m gibi ölçüler kullanılarak yapılır. İlk önce 1,3,5 ve 7 kazılır ve kuyu kazı sırasında kullanılacak olan iksa keresteleri kaset biçimine getirilerek kamalar çakılmaya başlanır. Çıkan hafriyat temizlendikten sonra kuyu temel kazımı el aletleri ile devam eder. Tamamen el gücü ile yapılan işte makine kullanılmaz. Her 120 cm derinlikte iksa keresteleri kaset haline getirilir.

Temel kuyu uygulamasında istenilen kod seviyesine ulaşıldıktan sonra inşaat statik projesindeki 08-32 kalınlığında demir donatı bağlanır ve demir işçiliği tamamlanmış olur. İki numaralı kuyu için ise tevzi demir filizler belli aralıklar bırakılarak inşaat kalıbı çakılır ve beton dökülür. Böylece birinci kuyu tamamlanmış olur. Sırasıyla aynı işlemler 3,5 ve 7. kuyular için de yapılıp beton döküldükten sonra sıra 2,4 ve 6. kuyular için uygulanır. Tevzi demir filizleri donatılara bağlanır ve betonarmenin sürekliliği ve yük aktarımı sağlanmış olur.

Kuyu temel uygulaması ile yer kaybını minimuma indirmiş olursunuz. Ayrıca kuyu temelin perdesi mevcut bina taşıyıcı perdesi olarak da kullanıldığı için fazladan bir alana ihtiyaç duyulmaz.

Kuyu Temelci Nedir ?

Kuyu temelci derin kazı öncesi çevre komşu bitişik nizamdaki parsel ve yol, toprak kaymasında doğacak can ve mal kaybını önlemek için el ve el aletleri ile Ahşap maden direkleri ile tahkimat yapılarak 25m-30m derinliklerine kadar uygulanan genelde bitişik nizam parsellerde yer kaybını önlemek için yapılan yönteme Kuyu temelci denir.